Nemzetközi Ifjúsági Tábor

2014. augusztus 11.- augusztus 20.

NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ FIATALOKNAK

2014. július 28-a és augusztus 8-a között közel 10 ország 100 fiatalja vett részt egy, a fenntartható fejlődésről szóló rendezvényen a Veszprémi Ifjúsági Ház, Veszprém város és a Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány közös szervezésében. A projekt a 10 éves Európai Uniós tagságunkhoz kapcsolódóan a múlt, jelen és a jövő Európai Uniójával foglalkozik. Célja, hogy a különböző nemzetiségekhez tartozó, a különböző társadalmi és kulturális háttérből érkező fiatalok a nem formális ifjúsági munka módszereivel dolgozzanak. A program során a fiatalok a hagyományos nemzeti játékok és a művészetek segítségével járták körül az egyén és a közösségek felelősségét a közös jövő formálásában. A rendezvény helyszínéül a biztonságos és korszerű Felsőörsi Malomvölgy Oktatási és Szabadidő központot választottuk, mellyel többek között a természeti értékek közelségét és azok fontosságát kívántuk hangsúlyozni. A résztvevők különböző műhelymunkák, közös alkotások, outdoor közösségépítő módszerek, szituációs játékok, intézménylátogatások során ismerkedtek meg a helyi és az európai szintű döntéshozatali rendszerrel, valamint aktív polgári részvételük fontosságával saját és közösségük jövőjének alakításában. Az interkulturális környezetben végzett, kézzelfogható eredményekkel záruló találkozó kiváló lehetőségeket biztosított egymás kultúrájának megismerésére, a fiatalok fejlődésére. A programra az Európai Városok Szövetségének partnervárosaiból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, valamint Romániából, Szlovákiából és Magyarországról is érkeznek fiatalok.

A Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány nemzetközi csereprogramot szervezett öt ország fiataljainak részvételével.

A nemzetközi ifjúsági csereprogramot augusztus 11-20 között tartották Felsőörsön a Snétberger Központban. A 16-18 éves résztvevők Veszprém város testvérvárosaiból, Csehországból (Most), Szlovéniából (Nyitra), Erdélyből (Sepsiszentgyörgy), Szlovéniából (Celje), és Magyarországról (Veszprém) érkeztek. Az Európai Városok Szövetsége nyári táborának célja az volt, hogy megismerjék egymás kultúráját, nemzeti hagyományait és az európai demokrácia működését. A résztvevők ebben a témában workshopokon és outdoor foglalkozásokon vettek részt, többek között az Europe Direct munkatársa tartott érdekes előadást az európai parlamenti választási rendszerről és eredményeiről, összehasonlítva a résztvevő fiatalok országainak választási aktivitását a legutóbbi uniós voksolások során.