Díjaztuk a legvirágosabb Veszprémi helyeket.

  • Veszprém
  • Városháza
2019. szeptember 27.

Péntek este ünnepélyes díjátadóval zárult a 2019-es Virágos Veszprém városszépítő verseny a Városházán: idén összesen 130-an vehettek át díjakat.

A korábban Virágos Városért nevű kezdeményezést eredetileg 11 éve alapították helyi civilek, mely azóta jócskán kinőtte magát, idén pedig már a veszprémi önkormányzat, Ovádi Péter országgyűlési képviselő illetve az Alapítványunk támogatását is elnyerte. A szervezők azonban itt nem szeretnének megállni: céljuk, hogy 2023-ra országos hírű mozgalommá váljon a verseny, s mire az EKF évében idelátogatnak a turisták, minél virágosabb legyen Veszprém – mondta el a díjátadó kezdetén Kavalecz Tibor szervező.

Ovádi Péter parlamenti képviselő szerint erre minden esély megvan, hiszen a helyiek szemmel láthatóan sokat tesznek azért, hogy nekik tetsző, zöld, virágos Veszprémben élhessünk, egy olyan városban, amire mindannyian büszkék vagyunk. A virágosítás ráadásul nagyon sokszor közösségi esemény – főleg egy lakótelep, egy közterület esetében –, ami így még közelebb hozza a helyieket egymáshoz.

A mozgalom népszerűségét mutatják a számok is. Idén összesen három kategóriában lehetett nevezni: panel-és tömbházak az épület körüli virágos közterülettel, családi vagy sorházak udvarral, előkerttel, illetve erkélyekkel. A civilekből álló zsűri végül 3-400 helyet látogatott meg, pénteken pedig összesen 130 díjat osztottunk ki, illetve 55-en kaptak egy-egy herendi porcelán emlékplakettet.

A kezdeményezés rendkívül sokakat megmozgatott, és olyan ismert vállalkozások és intézmények is beszálltak a versenybe, mint az E.ON veszprémi irodája, a MÁV igazgatósága a veszprémi vasútállomáson vagy éppen a Skorpió Pub. Az első három, pénzdíjjal jutalmazott helyen végül egy-egy civil végzett, valamint a zsűri egy különdíjat is kiosztott.

III. hely: Talián Gábor (Török Ignác utca, erkély)

II. hely: Vingelman József (Bercsényi utca, kert)

I. hely: Horváth Józsefné (Halle utca, közterület)

Különdíj: Tóth Attila (Batthányi utca, kert)