75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred

  • Veszprém
  • Levéltár
2019. május 14.

372 nap szolgálat alatt 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és a szovjet légierő támadó gépei felett. Kedd reggel az emléktábla előtt emlékeztünk és koszorúztunk.

75 évvel ezelőtt a Veszprém-Jutaspusztai katonai repülőtéren megalakult a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Vadászrepülő Ezrede. Vadászpilótái 372 nap szolgálatuk alatt 415 alkalommal végrehajtott 3120 gép-bevetésen 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és szovjet légierő támadó gépei felett.

A bevetések során 105 pumás, többségében 22-25 éves tiszt és tiszthelyettes fiatal halt meg a harcokban. Akik élve maradtak, vagy épen, amerikai hadifogságba kerültek. Ketten a mai napig életben vannak.

„KEVESEN VOLTAK AHHOZ, HOGY MEGVÁLTSÁK A VILÁGOT, HOGY DÖNTŐEN BEFOLYÁSOLJÁK A VILÁGHÁBORÚ VÉGKIFEJLETÉT. DE ELEGEN AHHOZ, HOGY HONFITÁRSAIKBAN REMÉNYT ÉBRESSZENEK: VAN AKI MEGVÉDI ŐKET A PUSZTÍTÓ TERRORBOMBÁZÁSTÓL”

- mondta kedd reggel emlékező beszédében az egykori Jutasi Altisztképző Intézet (ma Levéltár) épületén elhelyezett emlékjel előtt Piros György, nyugalmazott miniszteri tanácsos. Itt kapott egykoron kiképzést Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós is, a legeredményesebb magyar vadászpilóta 1936-1938 között.

A MEGEMLÉKEZÉSEN PIROS GYÖRGY MONDOTT BESZÉDET

„Évről évre kegyelettel emlékezünk meg a doni katasztrófa katonahőseiről és áldozatairól. Okkal és joggal. Vajon miért mostohagyermekek a honi légteret, honfitársaink életét és nemzeti javainkat védő pumás vadászrepülők? Ők is a haza védelmére tett katonai eskü szellemében hajtottak végre parancsokat.”

Piros György kiemelte, a jelenlegi országgyűlési képviselő, Ovádi Péter jelentősen támogatta a megemlékezést, hogy erkölcsi jóvátételt tegyenek a pumásoknak. A jelen lévő Némedi Lajos alpolgármesternek megköszönte azt is, hogy az önkormányzat a Levéltár (egykori Jutasi Altisztképző Intézet) épületén emlékjele lett az egykori pilótáknak.

A pumások emlékjele előtt koszorút helyezett el Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Dányi Béla dandártábornok, az önkormányzat nevében Némedi Lajos alpolgármester, valamint a Veszprémben állomásozó megyei katonai szervezetek, a Veszprém megyei Védelmi Bizottság, a Laczkó Dezső Múzeum, és a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviselői.